Geschiedenisleraar een verantwoordelijk vak

Bob BulderGeschiedenis is een belangrijk onderdeel van onze huidige maatschappij. Als geschiedenisleraar de taak om op een verantwoordelijke manier de jeugd kennis te maken met geschiedenis. Bob Bulder is zo’n leraar die dit uitermate goed begrijpt. Voor diegenen die leraar geschiedenis willen worden zijn de (algemene) eisen in principe hetzelfde als voor andere vakken. Mensen die net als Bob Bulder (http://nl.linkedin.com/in/bobbulder) leraar geschiedenis willen worden dienen ten miste een Bachelor hebben afgerond aangevuld met een lerarendiploma. Een leraar wordt je namelijk niet zomaar. In dit artikel gaan we eens kijken naar de eisen die je nodig hebt om een goede leraar te worden.

 

Haal een Bachelor    

Voor diegenen die nog geen bachelor hebben op ofwel het HBO ofwel het WO heb ik een tip: haal die bachelor. Zonder minimaal een Bachelor kun je sowieso geen leraar worden. Voor diegenen die er reeds eentje bezitten is het traject een stuk minder langdurig. Wellicht dat je een Bachelor hebt voor de opleiding geschiedenisleraar en kun je direct, na een stage, aan de slag. Ook voor mensen met een andere studieachtergrond is het mogelijk om leraar te worden voor geschiedenis. Je dient dan wel een lerarenopleiding, al dan niet verkort, voor het genoemde vak te volgen. Wil je helemaal goed beginnen en net als Bob Bulder een goede en gemotiveerde leraar worden dan dien je een Master in Geschiedenis te volgen. Je kunt je daar ook nog verder specialiseren in een aantal specialisaties.

 

Vooropleiding speelt een rol

Een gedegen vooropleiding speelt zeker een rol. Het blijkt dat mensen die een sociaal wetenschappelijke of antropologische opleiding hebben de lerarenopleiding eenvoudiger doorlopen. Deze mensen zijn beter in staat onderzoek uit te voeren en tentamens te maken. Voor leraar geschiedenis op middelbaar niveau maakt het echt niet uit of je die opleiding of een andere hebt gevolgd. Het blijkt wel dat mensen met meerdere opleidingen vaak (vanzelfsprekend) hoger zijn opgeleid. Deze mensen hebben daarom een bredere kennisbasis dan bijvoorbeeld alleen het vak geschiedenis. In een verdere loopbaan kan die een voordeel zijn. Sowieso is het altijd aan te raden zoals Bob Bulder op zijn site http://www.bobbulder.nl/ om gemotiveerd te blijven. Te vaak ziet hij mensen die hun motivatie verliezen. Voor Bob is dit zeker niet het geval. Na al die jaren is en blijft hij een gemotiveerd leraar geschiedenis.

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>