3D printers veranderen de gezondheidszorg  

3D printers

3D printers worden steeds vaker gebruikt voor medische doeleinden. Bioprinting is dan ook een van de snels groeiende onderdelen van 3D printing. Het wordt toegepast voor het printen van weefsels, botstructuren, protheses. tanden en medische instrumenten. In dit artikel bespreken wat er zoal gemaakt kan worden met behulp van biomedische 3D printers.

 

3D printers produceren weefsel

3D printersDeze 3D printers wijken weinig af van de welbekende inktjet-style printers. Ze gebruiken dezelfde printtechniek om levend weefsel te printen. Een van de meest bekende bedrijven die zich hiermee bezig hou
dt is Organovo. Zij zijn van plan om op korte termijn 3D geprinte lever weefsels aan te bieden. Daarnaast werkt Organovo samen met het Nationaal Oog Instituut en het Nationaal centrum voor vergevorderde naar praktijk vertaalbare wetenschappen. In deze samenwerking wordt hard gewerkt aan het bouwen van 3D printers die ogen en/of oog weefsel kunnen printen.

Ook zijn er onderzoeken bekent waar botstructuren zijn geprint. Hier zijn botcellen geprint met een print-pen. Met de komst van deze innovatie lijkt een arm of been in het gips verledentijd te worden. Met een print-pen, een soort mini 3D printer, kun je breuken direct en ter plaatsen repareren. Je genereerd direct botcellen die scheuren of breuken opvullen. Je zou het kunnen vergelijken met het vullen van gaatjes bij tanden.

Daarnaast zijn er verschillende manieren om met behulp van 3D printers cellen te creeren. Dit wordt ook wel Block Cell Printing genoemd, een proces waarmee 100 procent van de cellen overleven. Dit is ruimschoots meer dan de gebruikelijke 50 tot 80 procent wat normaal gesproken overleeft bij een onderzoeksproces. Met deze ontwikkelingen ontstaat natuurlijk de vraag, hoelang nog voor we complete organen kunnen printen? Uiteraard is de 3D printing industrie druk bezig met het ontwikkelen van processen waarmee complexe organen kunnen worden geprint. Met de huidige resultaten en de snelle progressie die 3D printing in de medische industrie maakt kan gesteld worden dan het toekomstperspectief groot is. Uiteraard ontstaan er vele morele, ethische en politieke vraagstukken over dit soort onderzoek en innovaties. Echter, met vertrouwen durven wij te stellen dat 3D printers de toekomst van de gezondheidszorg zijn.

 

Printen van tanden en protheses

3D printers worden al gebruikt voor het produceren van kunsttanden, ofwel kronen. Daar waar het maken van kronen vroeger handwerk was voor specialisten is het nu het werk van de 3D printer. Je maakt een scan van de mond en de te vervangen tand, daarna bewerk je het in 3D printing software en je kunt de kroon printen. De kroon is dan identiek aan de originele tand, zowel in formaat, afwerking als in kleur. De geprinte kroon is niet meer van echt te onderscheiden. Dit is uiteraard wat je wilt, het missen van tanden is al erg genoeg. Laat staan dat iedereen het ziet.

3D printers worden ook gebruikt om prothesis te maken. Je kunt een ledemaat scannen, vervolgens een perfect passende prothese ontwikkelen en leveren. Het gaat zelfs zo ver dat je de beweging van een been wat je nog hebt kunt printen in een prothese. Hierdoor blijf je hetzelfde lopen en zien mensen niet dat je een been mist. 3D printers kunnen ook kunst ogen maken en allerlei andere prothesis. 3D printing is daarom een van de belangrijkste en snelst groeiende richtingen in de wereld van 3D printing. Je kunt werkelijk alles printen en meer precies dan ooit tevoren.

 

3D printers en medische instrumenten 

3D printers worden gebruikt voor het printen van medische instrumenten. Hierdoor kun je specifieke instrumenten printen en hoef je niet lang te wachten op je bestelling. Je filament en printer is het enige wat je nodig hebt. Deze vorm van medische voorzieningen is ook al ingezet bij natuurrampen. In Haïti is een 3D printer geplaatst met filamenten voor het printen van medische instrumenten. Hierdoor hoefde men niet te wachten op een scalpel, schaar, of ander medisch apparaat. Normaal bij rampen duurt het weken voor een nieuw stuk medisch gereedschap geleverd wordt. Communicatie en transport zijn langzaam in die gebieden. 3D printing biedt de oplossing voor snelle en precieze levering.

 

Conclusie3D printers hebben een grote impact op de gezondheidszorg. Maatwerk op gebied van weefsel, organen, prothesis en medische instrumenten komt steeds dichterbij. We kunnen wel zeggen dan 3D printing een onmisbare factor in de medische industrie gaat worden. Binnen nu en vijf jaar zal elk ziekenhuis draaien op 3D printer geproduceerde weefsels en bovengenoemde.

 

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>